Filmklubb: «München»

Filmklubb: «München»

«München» er ikke bare en av de beste filmen om konflikten mellom Israel og Palestina, den er kanskje også Steven Spielbergs aller beste film.

Sommeren 1972 samlet atleter fra hele verden i München i Tyskland for å delta i de olympiske leker. Men München-OL vil bli husket for alt annet enn idrettsprestasjonene. På lekenes tolvte dag ble 11 israelske idrettsfolk drept. Åtte terrorister fra den militante palestinske gruppen Svart September tok seg inn i deltakerlandsbyen, drepte Moshe Weinberg og Joseph Romano, og tok ni andre som gisler. Alle gislene ble drept i redningsforsøket der også fem av terroristene og en tysk politimann døde.

Filmen forteller den dramatiske historien om den hemmelige israelske gruppen som fikk i oppdrag å finne og drepe den palestinske terroristgruppen som man trodde stod bak massakren – og de personlige kvalene dette hevnoppdraget fører til for teamet og mannen som ledet det. Eric Bana spiller Mossad-agenten som leder spesialgruppen som er satt sammen for dette hevntoktet med kodenavn, «Guds Vrede».

«München» er en meget sterk film på det emosjonelle planet, og en ytterst troverdig skildring av hvordan en velmenende og tilsynelatende likevektig mann gradvis forandrer seg til et paranoid vrak som mister alle moralske holdepunkter.

Steven Spielberg er selv jøde men ble hardt kritisert av andre jøder for denne filmen. De mente at han var naiv og viste altfor mye sympati for palestinerne og kritiserte Israel for hardt. Historien har bare vist det klarere hvert eneste år siden filmen ble laget at Spielberg hadde rett: hat skaper hat, og hevn bare enda mer hevn. Det var ikke Spielberg som var naiv men heller de som kritiserte ham.

– Dørene åpnes kl. 19.00, filmen starter kl. 20.00.
– Billett/medlemskap kjøpes ved inngang.

Regissør: Steven Spielberg
Lengde: 164 minutter
Aldersgrense: 15 år